Η υφυπουργός Παιδείας είναι αποφασισμένη να κινηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία, με στόχο την στήριξη των ίδιων των σχολικών κοινοτήτων – Τι λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ
Εξαρση της σχολικής βίας έχει πυροδοτηθεί δύο μόλις μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους. «Θύματα» της σχολικής βίας είναι μαθητές, αλλά και καθηγητές και γονείς. Η ένταση είναι τέτοια σε κάποιες περιπτώσεις, που ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θόδωρος Τσούχλος κάνει λόγο για ανάγκη φύλαξης των σχολείων «με τους παραδοσιακούς φύλακες που υπήρχαν παλιά στα σχολεία», όπως λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο protothema.gr.
Οπως επισημαίνει, αυτή τη στιγμή τα περισσότερα σχολεία είναι αφύλαχτα, και συνήθως μπαίνει κάποιο λουκέτο προκειμένου να προφυλαχθεί ο προαύλιος χώρος. Μάλιστα, όπως τονίζει, την ώρα των μαθημάτων δεν είναι δύσκολο αν κάποιος το επιθυμεί να βρει έναν τρόπο να μπει από τα κάγκελα. Το υπουργείο Παιδείας ανησυχεί για τα φαινόμενα βίας και αναμένεται να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με την υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη να προτίθεται να επανασυστήσει το Παρατηρητήριο κατά της βίας.
Η κυρία Ζαχαράκη προσανατολίζεται στην επανασύσταση μιας Συντονιστικής ομάδας που θα ασχοληθεί με την αντιμετώπιση του φαινομένου και, σε συνεχή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τους διευθυντές Εκπαίδευσης, θα υπάρξει δραστική αντιμετώπιση και των όποιων περιστατικών αλλά και δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την πρόληψη αυτών. Η κυρία Ζαχαράκη είναι αποφασισμένη να κινηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία, με στόχο την στήριξη των ίδιων των σχολικών κοινοτήτων.
Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται ενημερωτική καμπάνια, ενώ η υφυπουργός παρακολουθεί το θέµα της σχολικής βίας και έχει επαφή με τα στελέχη της Εκπαίδευσης για όποια κρούσµατα εκφοβισµού προκύπτουν. Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου από παλαιότερο πανελλαδικό δείγμα στην ερώτηση «έχεις ασκήσει βία;», το 34,01% απαντά θετικά και το 65,69% αρνητικά Την ίδια στιγμή, το 32% αξιολογεί τις σχέσεις μεταξύ συμμαθητών καλές, το 34,69% απαντά ότι έχει πέσει θύμα εκφοβισμού, ενώ το 65,11% απαντά αρνητικά. Ως προς τον τόπο του επεισοδίου, το 56% απαντάει ότι το περιστατικό βίας συνέβη στο προαύλιο του σχολείου, το 18% εκτός σχολείου κατά τη διάρκεια περιπάτου ή εκδρομής, το 13% σε άλλο σημείο, το 9% στην αίθουσα διδασκαλίας και από 2% απαντούν στο εργαστήριο και στο γραφείο των καθηγητών.
O ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα παιδιά αυτά χρειάζονται ειδική στήριξη, ώστε σε τέτοιες περιπτώσεις να έχουν κοντά τους ανθρώπους που να γνωρίζουν πως θα το χειριστούν. Και τονίζουν ότι, εκτός από την ασφάλεια του ίδιου του παιδιού, πρέπει να εστιάσουμε και στην ασφάλεια των συμμαθητών και των εκπαιδευτικών.
Στο «σκηνικό» της βίας στα σχολεία προστέθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Πάτρα η πράξη μιας ομάδας μαθητών, που επιτέθηκαν με πέτρες και πορτοκάλια σε μαθητές άλλου σχολείου την ώρα του διαλείμματος, περιστατικό που ανάγκασε τη διεύθυνση του γενικού λυκείου να ειδοποιήσει την αστυνομία για το συμβάν, που φέρονται να προκάλεσαν μαθητές γειτονικού ΕΠΑΛ.
Σοκ προκλήθηκε στην Αμαλιάδα όταν 15χρονος μαχαιρώθηκε από συμμαθητή του. Ένας ανήλικος μαθητής του Αργοστολίου βρέθηκε μετά τη λήξη των μαθημάτων στο Γυμνάσιο της περιοχής όπου φοιτούσε ως την περυσινή περίοδο, και εκεί φέρεται να επιτέθηκε σε έναν 15χρονο μαθητή της τρίτης τάξης, γρονθοκοπώντας τον για άγνωστο λόγο. Ένα πρωτοφανές περιστατικό σε σχολείο της Αττικής σημειώθηκε σε γυμνάσιο της Μεταμόρφωσης όπου συνελήφθη ένας καθηγητής που κουβαλούσε σουγιά κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην τάξη. Λίγες μέρες πριν, μαθητές γενικού γυμνασίου πέταξαν μολότοφ στο γραφείο του διευθυντή του σχολείου τους, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες έγινε πανελληνίως θέμα η απόπειρα αυτοκτονίας ενός 16χρονου Πατρινού εξαιτίας του bullying που δέχθηκε από συμμαθητή του. Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη προ ημερών σε δημοτικό σχολείο της Ιεράπετρας, όταν μαθητής χτύπησε τη δασκάλα της τάξης. Tο παιδί φέρεται να έπιασε και να έσυρε τη δασκάλα από τα μαλλιά, η οποία έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι, με συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό της, ενώ υπήρξε γενικότερη αναστάτωση. Χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο και η ανάρρωση συνεχίστηκε στο σπίτι της.
protothema