Μη ξεχνάτε ότι το σπίτι όσο γνώριμο και φιλικό μας φαίνεται, κρύβει πολλούς κινδύνους! Έρευνες έχουν αποδείξει πως τα ατυχήματα συμβαίνουν κατά 80% μέσα στο σπίτι και 20% έξω από αυτό.
Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στο καθιστικό και στο υπνοδωμάτιο, γιατί αυτοί είναι οι χώροι που τα παιδιά περνούν τον περισσότερο χρόνο τους. Το 70% των παιδικών τραυματισμών συμβαίνουν υπό την παρουσία ενός ενήλικα. Γι' αυτό και οφείλουμε να φτιάξουμε το σπίτι μας με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να είναι ασφαλές για τα παιδιά. Βέβαια, τίποτε δεν μπορεί να εξασφαλίσει την απόλυτη ασφάλεια ενός παιδιού, γι' αυτό και σύμφωνα με την ηλικία χρειάζεται και η ανάλογη επίβλεψή του (συνεχής ή περιστασιακή) από έναν ενήλικα.
Οι γονείς που εργάζονται από το σπίτι , την περίοδο του κατ'οίκον περιορισμού , δεν μπορούν να έχουν πάντα την πλήρη επίβλεψη των παιδιών τους , κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας τους. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες για ατυχήματα , τραυματισμούς και άλλους κινδύνους όπως οι δηλητηριάσεις από διάφορα απορρυπαντικά, αντισηπτικά και φάρμακα με τα οποία μπορεί να έρθουν σε επαφή τα παιδιά.
Είδη ατυχημάτων μέσα στο σπίτι :
♦ Πτώσεις : Πολλά παιδιά ιδιαίτερα μικρής ηλικίας τραυματίζονται από πέσιμο, κυρίως από κρεβάτια, σκάλες, παράθυρα και μπαλκόνια. Βρέφη από 3 μηνών και άνω μπορεί να πέσουν από κρεβάτια χωρίς κάγκελα ή από τα ειδικά τραπέζια αλλαγής της πάνας. Πολλά ατυχήματα συμβαίνουν στη βρεφική ηλικία από πτώσεις με “ στράτα”. Εάν δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος χωρίς σκάλες, έπιπλα και χαλιά που να εμποδίζουν την εύκολη διακίνηση του παιδιού με αυτή , καλύτερα να μη χρησιμοποιηθεί.
♦ Ηλεκτροπληξία: Τα παιδιά της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας μπορεί να τοποθετήσουν παραμάνες, τσιμπιδάκια και άλλα μεταλλικά αντικείμενα μέσα στις πρίζες με αποτέλεσμα να πάθουν ηλεκτροπληξία.
♦ Εγκαύματα: Η πλειοψηφία των εγκαυμάτων προκαλείται από την επαφή του παιδιού με ζεστές επιφάνειες ή ζεστά υγρά. Τα παιδιά υφίστανται εγκαύματα λόγω επαφής τους με ζεστό υγρό, όπως το νερό της βρύσης ή επαφή με ζεστές συσκευές και λανθασμένη χρήση σπίρτων ή αναπτήρων.
♦ Δηλητηριάσεις: Τα παιδιά αρέσκονται να εξερευνούν τα πάντα. Τους αρέσει να ανοίγουν συρτάρια, κουτιά και οτιδήποτε άλλο τους τραβήξει τη προσοχή. Περισσότερες από 90% όλων των δηλητηριάσεων συμβαίνουν στο σπίτι. Πολλά από τα προϊόντα κοινής/καθημερινής χρήσης του σπιτιού, όπως είναι τα καθαριστικά, το οινόπνευμα, τα εντομοκτόνα, τα φάρμακα και τα καλλυντικά, μπορεί να δηλητηριάσουν τα παιδιά . Το τσιγάρο μπορεί να σκοτώσει ένα παιδί, γι' αυτό και θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τα παιδιά.
♦ Εισρόφηση ξένου σώματος: Η εισρόφηση ξένων σωμάτων στους βρόγχους (στους πνεύμονες) είναι πολύ επικίνδυνη και πολλές φορές μπορεί να απειλήσει και αυτή τη ζωή του παιδιού. Τα πιο συνηθισμένα ξένα σώματα είναι οι ξηροί καρποί και τα όσπρια. Επίσης καραμέλες, μικρά νομίσματα, πλαστελίνη, κομματάκια φαγητού (π.χ. μήλου) και παιxνίδια που αποτελούνται ή που μπορεί να σπάσουν σε μικρά κομματάκια. (Lego, Playmobil κλπ.)
♦ Τραυματισμοί από αιχμηρά αντικείμενα: Όταν τα παιδιά είναι μικρά δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν τα αιχμηρά αντικείμενα όπως ψαλίδια και μαχαίρια με κίνδυνο να τραυματιστούν. Βάλτε τα σε χώρους που δεν μπορούν να τα πάρουν.
ΠΡΟΣΟΧΗ!! ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Κορωνοϊού, ορισμένοι γονείς γίνονται πιο ελαστικοί σχετικά με τον χρόνο που επιτρέπουν στα παιδιά τους να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών – gadgets όπως είναι η τηλεόραση , ο υπολογιστής , το κινητό και τα βιντεοπαιχνίδια. Αυτό συμβαίνει καθώς πιστεύουν πως μέσω αυτής της απασχόλησης αποδεσμεύουν τα παιδιά από το άγχος και την απόγνωση που μπορεί να τους δημιουργεί η όλη κατάσταση με τον κατ'οίκον περιορισμό λόγω του Κορωνοϊού καθώς και πως τα παιδιά δεν αποκόπτονται από τις παρέες τους .
Οι ειδικοί συνιστούν κανονικά :
– να μην υπάρχουν οθόνες πριν τα παιδιά φτάσουν στην ηλικία των 18 μηνών
– στα παιδιά από 2 έως 5 ετών επιτρέπεται η χρήση τους 1 ώρα την ημέρα και
– σε μεγαλύτερα παιδιά επιτρέπεται η χρήση αλλά μέτρο
Αναφέρουν όμως πως αυτά ισχύουν υπό κανονικές συνθήκες και πως πλέον οι κοινωνικές συνδέσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές λόγω της κατάστασης. Η χρήση της συνομιλίας μέσω γραπτών μηνυμάτων ή μέσω βίντεο, για να παίξουν παιχνίδια ή να συνομιλήσουν και να πουν τα νέα τους ,σε κατάλληλα χρονικά διαστήματα που διαμορφώνονται με τους γονείς, θα βοηθήσει τα παιδιά να αντεπεξέλθουν και να διαχειριστούν καλύτερα την παρούσα κατάσταση.
Νίκος Βουδούρης Παιδίατρος
Λαγκαδίων 3 & Λεωφόρος Αντύπα Μαρίνου, Ηλιούπολη – Πλατεία Κανάρια, τ.κ. 16346
📞210 9718 777
📞210 7641 634
🌐 https://voudouris.tk/
📧 nvoudourisped@yahoo.g
Facebook: https://www.facebook.com/voudourisnikos/