Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση της μελέτης για την μετατροπή του Δήμου Ηλιούπολης σε Έξυπνη Πόλη.
Η παρουσίαση της μελέτης έγινε στα πλαίσια του Integrated Impact Project από το ΜΒΑ International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ξεκίνησε από τις αρχές του 2019.
Τίτλος Μελέτης:
Αναβαθμίζοντας τις Υπηρεσιακές δομές της Πόλης με σκοπό την δημιουργία “Έξυπνης Πόλη”, μιας πόλης που θα προσφέρει βελτιωμένες και καινοτόμες υπηρεσίες: Δήμος Ηλιούπολης / Improving City Services for a flexible, agile and innovative SMART CITY: Municipality of Ilioupoli
Εκπόνηση μελέτης:
Ασπιώτης Γιώργος, IT Expert
Μπρούμα Ζωή, Legal Expert
Σαπέρας Νίκος, Finance Expert
Βερβερέλης Ευάγγελος, Engineer Expert Coordinator
Παρόντες στην παρουσίαση:
Επιβλέπουσα\Faculty Tutor: Καθηγήτρια Κιντή Ιωάννα
Επιτροπή Πανεπιστημίου:
Professor Klass Eric Soderquist, Director of MBA International
Professor Indounas Konstantinos
Εκπρόσωποι Δήμου Ηλιούπολης:
Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Βιδάλης Παναγιώτης
Μέλος Δημοτικού Συμβουλίου & Επικεφαλής Παράταξης: Ευσταθίου Αναστάσιος
Ανασκόπηση παρουσίασης
Παρουσιάστηκε η μεθοδολογία της μελέτης, η οποία συμπεριελάμβανε διεθνείς πρακτικές, εστίαζε σε ευρωπαϊκές «έξυπνες πόλεις» καθώς και σε παραδείγματα ελληνικών πόλεων που πρωτοπορούν. Παρατέθηκαν παραπομπές στις διεθνείς τεχνολογικές τάσεις της 4η Τεχνολογικής Επανάστασης (industry 4.0) αλλά και στις στρατηγικές προτεραιότητες που πρέπει να θέσει ο Δήμος.
Με λεπτομέρεια αναλύθηκαν οι υφιστάμενες δομές του Δήμου Ηλιούπολης σε όλα τα επίπεδα, από την ύπαρξη εφαρμογών και πώς αυτές θα βελτιστοποιηθούν για την ανάπτυξη της πόλης. Η μελέτη υπογραμμίζει το φαινόμενο της ενεργειακής ανεπάρκειας, την επίδραση του “falling short” και την ευρωπαϊκή αναγκαιότητα για την υιοθέτηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals).
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν είναι συνολικά δεκατρείς (13) οι οποίες χωρίζονται σε τρεις (3) πυλώνες:
Α) Ενεργειακή Απόδοση – Energy Efficiency
Β) Εμπειρία του Πολίτη – Citizen Experience
Γ) Ψηφιακή Μεταμόρφωση – Digital Transformation
Α) Ενεργειακή Απόδοση – Energy Efficiency
• Βελτιστοποίηση Διαχείρισης Απορριμάτων / Waste Management Optimization
• Μεταφορές Μηδενικών εκπομπών / Zero Emission Transportation
• Κοινωνία Μηδενικών Απορριμάτων / Zero Waste Society
• Διαχείριση Μεταφορών / Transport Control – Big data
• Έξυπνος Φωτισμός / Smart Lighting
• Κτιριακές Υποδομές χωρίς Κατανάλωση Ενέργειας / Zero-Energy Building
Β) Εμπειρία του Πολίτη – Citizen Experience
• Έξυπνες Εφαρμογές
• Διασύνδεση Συστημάτων / Systems Interconnectivity
• Ψηφιακή διαχείριση θέσεων στάθμευσης / Digital Parking
• WiFi Networks & 5G
• Blockchain
Γ) Ψηφιακή Μεταμόρφωση – Digital Transformation
• Ψηφιοποίηση διακίνησης εγγράφων & πιστοποιητικών / Application of digital version & distribution of documents
• Εισαγωγή συστημάτων καταγραφής και διαχείρισης δημογραφικών δεδομένων & κυκλοφορίας / Systems to generate demographic data & crowd/traffic flow counting
Η μελέτη παρουσιάζει εύστοχα συγκεκριμένους τρόπους χρηματοδότησης για την υλοποίηση των ανωτέρων 13 προτάσεων και το πρόγραμμα πραγματοποίησης (Implementation Planning).
Με απλά λόγια, η μελέτη παρουσίασε συνολικά την υφιστάμενη κατάσταση και τρόπους βελτιστοποίησης των υφιστάμενων εφαρμογών και μέσων, και ταυτόχρονα κατέθεσε ενώπιον της Δημοτικής αρχής προτάσεις για την επόμενη μέρα.
Προτάσεις που στηρίζονται στην διεθνή πρακτική, προτάσεις που στηρίζονται στις ήδη υπάρχουσες «έξυπνες πόλεις» ανά τον κόσμο, πόλεις στις οποίες και η δική μας θέλει να ομοιάσει.
Η μελέτη παρουσίασε και τελείως πρωτότυπες ιδεές και προτάσεις κα πως αυτές μπορούν να υλοποιηθούν και να γίνουν πράξη, εντυπωσιάζοντας το κοινό, το ακροατήριο, τον Αντιδήμαρχο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που παρευρέθηκε στην παρουσίαση.
Αναλύθηκαν σε βάθος το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να λάβουν χώρα, τα εμπόδια που δυσχεραίνουν εφαρμογές σε πολιτικό επίπεδο.
Φυσικά υπογραμμίστηκε ότι απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση για να μπορέσει να υλοποιηθεί το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα, βούληση που όλες οι πλευρές δηλώνουν ότι έχουν.
Εν κατακλείδι, παρουσιάστηκε η γενική εικόνα των 3 πυλώνων με τις 13 προτάσεις με την ανάλυση της σημερινής κατάστασης αλλά και του βαθμού δυσκολίας για την βελτιστοποίηση και πραγματοποίηση τους.
Καίριο συμπέρασμα είναι ότι ο πολίτης πρέπει να εκπαιδευτεί, να εξοικειωθεί με τις «έξυπνες εφαρμογές» που θα κάνουν τη ζωή του απλούστερη και καλύτερη.
Η τεχνολογία θα δημιουργήσει την πόλη του μέλλοντος, η πόλη μας θα γίνει έξυπνη πόλη «smart city» , με τον πολίτη που να είναι ευέλικτος (agile), ξέγνοιαστος, δηλαδή SmartiZen.
ΠΗΓΗ:ilioupoligiaolous.gr