Μπορεί το δημοτικό συμβούλιο να έβαλε «ταφόπλακα» στο ζήτημα της δημιουργίας δια-δημοτικού κοιμητηρίου στον Υμηττό, ωστόσο φαίνεται πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις.
Ο Δήμος Ηλιούπολης αντιμετωπίζει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα: Το δημοτικό κοιμητήριο έχει υπερβεί τις δυνατότητες του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες αναμονές στις ταφές των νεκρών. Είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία για τους συγγενείς των θανόντων και το πρόβλημα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της δημόσια συζήτησης στην πόλη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ilioupolinews.gr φαίνεται πως η πρόταση Αραμπατζή για την επέκταση του ήδη υπάρχοντος κοιμητηρίου δεν βρίσκει σε νομικά και πολεοδομικά εμπόδια που επικαλούνταν η δημοτική αρχή πριν λίγους μήνες. Τον Μάιο του 2020 και ενώ ο Δήμαρχος είχε στηρίξει ανοιχτά την χωροθέτηση διαδημοτικού κοιμητηρίου στην τοποθεσία του σημερινού ΚΥΤ σε συνεργασία με τον Άλιμο, ο κ. Αραμπατζής αντιπρότεινε ενώπιον του σώματος την επέκταση του ήδη υπάρχοντος κοιμητηρίου.
Η τότε πρόταση του κ. Αραμπατζή βρήκε σε «βράχια», καθώς ο Δήμαρχος, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Μάϊου 2020, είχε επικαλεσθεί απόφαση του ΣτΕ που απαγόρευε την επέκταση σε συγκεκριμένο σημείο δίπλα στο νεκροταφείο και το οποίο συμπεριλαμβανόταν στην πρόταση Αραμπατζή. Πράγματι, τη δεκαετία του 1980, η τότε δημοτική αρχή επιχείρησε να επεκτείνει το κοιμητήριο στο λεγόμενο «τριγωνάκι», επί της οδού Αριστοτέλους, ωστόσο βρήκε αντίσταση σε κατοίκους οι οποίοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι κάτοικοι, μετά από δικαστικούς αγώνες δικαιώθηκαν και έτσι το «τριγωνάκι» βγήκε οριστικά εκτός σχεδίων ενδεχόμενης επέκτασης.
Ωστόσο, στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, υπήρξε μια εξέλιξη που επανάφερε την πρόταση Αραμπατζή ξανά στο προσκήνιο.
Δεν Υπάρχουν Νομικά Και Πολεοδομικά Κολλήματα Για Την Επέκταση
Παρά το γεγονός πως η πρόταση Αραμπατζή δέχτηκε πυρά, φαίνεται πως επανήλθε δια της πλαγίας οδού στο τραπέζι, αυτή τη φορά μέσω της «υπηρεσιακής» οδού.
Στο δημοτικό συμβούλιο της 24ης Σεπτεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης της, η κ. Θάλεια Καλαβρυτινού, που εκπροσωπούσε την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, όχι μόνο έβαλε στο τραπέζι μια ενδεχόμενη επέκταση του ήδη υπάρχοντος κοιμητηρίου, αλλά μίλησε με νόμους και αριθμούς.
Ακριβώς επάνω από τη σημερινή έκταση του υπάρχοντος κοιμητηρίου υπάρχει μια μεγάλη έκταση, που εκτείνεται από την οδό Μανιακίου έως το 12ο Δημοτικό Σχολείο. Με τον ρυμοτομικό σχέδιο του 1932, το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει χαρακτηριστεί ως κοιμητήριο. Όπως ανέφερε η κ. Καλαβρυτινού υπάρχουν 2 νομοθετήματα σχετικά με τα κοιμητήρια: Το πρώτο είναι του 1929 και αναφέρει πως γίνεται να δημιουργηθούν κοιμητήρια εντός σχεδίου πόλεως. Ωστόσο, ο Κώδικας Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας που ψηφίστηκε το 1999, πολύ αργότερα από τη δημιουργία Η τελευταία νομοθετική εξέλιξη επί του ζητήματος των κοιμητηρίων ήρθε με νόμο του 2017, ο οποίος, μειώνει αυτή την απόσταση στα 50 μέτρα.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στους αιρετούς η κ. Καλαβρυτινού, η συνολική έκταση που είναι χαρακτηρισμένη ως κοιμητήριο είναι περίπου 32,5 στρέμματα. Σήμερα, χρησιμοποιούνται μόνο τα 14,5 από αυτά για το υπάρχον κοιμητήριο, ενώ η επέκταση που προτείνει ο κ. Αραμπατζής, εφόσον τηρηθούν οι διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας θα μπορεί να προσθέσει στο ήδη υπάρχον κοιμητήριο άλλα 5,5 στρέμματα. Σύμφωνα με τον κ. Αραμπατζή η λύση αυτή όχι μόνο είναι νόμιμη, αλλά η πλέον ρεαλιστική και η οποία θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα της πόλης.
Ο τέως διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου κ. Γιάννης Γουρλής, αναφέρει στο ilioupolinews.gr πως «σαφέστατα μπορεί να υπάρξει επέκταση του υπάρχοντος κοιμητηρίου», τονίζοντας ωστόσο πως είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Όσο για ενδεχόμενα πολεοδομικά «αγκάθια», ανέφερε πως υπάρχει δυνατότητα επίλυσης τους.
Οι αριθμοί που έβαλε στο τραπέζι η έμπειρη μηχανικός κ. Καλαβρυτινού, δεν είναι διόλου αμελητέοι. Ακόμα και τα 5,5 στρέμματα που εικάζεται πως μπορεί να αξιοποιηθούν, αποτελούν την μισή έκταση του ήδη υπάρχοντος κοιμητηρίου, λύση που σίγουρα μπορεί να δώσει «ανάσες» στο υπερκορεσμένο νεκροταφείο.
Με αυτό το δεδομένο και με την καθολική άρνηση της αντιπολίτευσης για τη δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου στην έκταση του ΚΥΤ, η επέκτασης του υπάρχοντος κοιμητηρίου που προτείνει ο Αραμπατζής μοιάζει μια ρεαλιστική λύση.
Το Ερωτηματικό Της Οδού Μανιακίου
Όπως είναι ορατό στους χάρτες, μεταξύ των δύο οικοπέδων υπάρχει μια οδός η οποία όμως…δεν υπάρχει! Στην κυριολεξία, δεν υπάρχει. Πρόκειται για την μη-εγκεκριμένη οδό Μανιακίου, η οποία δεν εμφανίζεται σε κανένα εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο. Η συγκεκριμένη οδός σήμερα φιλοξενεί εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα καθώς και μπάζα περιοίκων, έχοντας μετατραπεί σέ ένα άτυπο «νεκροταφείο οχημάτων». Είναι άγνωστο και τεχνικά «θολό» εάν η συγκεκριμένη οδός θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της επέκτασης του υπάρχοντος κοιμητηρίου
Αραμπατζής: «Είναι Μια Ρεαλιστική Λύση Για Την Πόλη Χωρίς…Σώγαμπρους»
Mιλώντας στο ilioupolinews.gr ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Που Θέλω» κάνει λόγο για «την μόνη βιώσιμη λύση για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη με το κοιμητήριο της», αφήνοντας μάλιστα αιχμές για «σώγραμπρους» που επιχειρούν να φτιάξουν το κοιμητήριο του Δήμου τους εντός Ηλιούπολης. «Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν πως η πόλη μας δεν είναι η πίσω αυλή τους», επισημαίνει ο κ. Αραμπατζής και αναφέρει πως ο ίδιος θα ξαναφέρει το θέμα προς συζήτηση στο συμβούλιο, ζητώντας μάλιστα -εκ νέου- τις απόψεις της τεχνικής υπηρεσίας. «Η δημοτική αρχή καλά θα κάνει να βρει λύση για να εξυπηρετήσει πρώτα τις ανάγκες των δημοτών της και μετά των όμορων Δήμων», καταλήγει ο κ. Αραμπατζής.
Τσατσούλη: «Δεν Έχουμε Αντίρρηση Για Νεκροταφείο Εντός Σχεδίου»
Αινιγματική ήταν η φράση της επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης Ηλιούπολης κ. Τασίας Τσατσούλη σχετικά με το θέμα του δημοτικού κοιμητηρίου. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα, προσωπικά, να υπάρχει νεκροταφείο εντός σχεδίου» ανέφερε η κ. Τσατσούλη κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης της κ. Καλαβρυτινού, αφήνοντας -εμμέσως- ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναινέσει σε μια πιθανή επέκταση του ήδη υπάρχοντος κοιμητηρίου.