Φωτογραφίες: Έρημο Σαββατόβραδο στις πόλεις – Άδειοι οι δρόμοι

periagogis2

Ένα Σαββατόβραδο διαφορετικό από όσα έχει συνηθίσει να ζει κανείς. Η Αθήνα όπως και άλλες περιοχές της Ελλάδας έχουν παραδοθεί στην ερημιά, με την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί να βρίσκεται σε δεύτερη ημέρα εφαρμογής.

Τέτοιες εικόνες στην πρωτεύουσα αλλά και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας δεν έχουμε ξαναδεί.

Κεντρικοί δρόμοι, που έσφυζαν από κίνηση και πρόδιδαν την ενέργεια του κόσμου να βγει από το σπίτι το Σάββατο για να αλλάξει παραστάσεις, υπακούουν πλέον στο καθεστώς του lockdown. Στόχος και βασική επιδίωξη η μείωση της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Στην Κηφισίας, τη Βασιλίσσης Σοφίας, το Σύνταγμα, την Αμαλίας, τις εθνικές οδούς αλλά και σε δρόμους της συμπρωτεύουσας, της Πάτρας και της Λαμίας, όλα μοιάζουν να έχουν παγώσει.

athina__1_
athina__2_
athina__3_

Εικόνα live  από το Σύνταγμα:

Ζωντανές Web Κάμερες Βο

Εικόνα από το λιμάνι του Πειραιά

Ζωντανές Web Κάμερες Λι

Εικόνα από την Ερμού
Ζωντανές Web Κάμερες Οδ
Αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν, μόνο τα φώτα στους δρόμους βρίσκονται στη θέση τους.

Πάντως, υπό ορισμένες προϋποθέσεις επιτρέπεται η κυκλοφορία μετά τις 21:00.

Οι μετακινήσεις κατά τις ώρες απαγόρευσης επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για συγκεκριμένους λόγους:

α. Για λόγους εργασίας, με την ανάλογη βεβαίωση εργοδότη ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ υπάρχει διαθέσιμη και στον ιστότοπο forma.gov.gr,

β. Με τον αριθμό 1 στο 13033 για σοβαρές περιπτώσεις υγείας (μετάβαση σε γιατρό ή φαρμακείο),

γ. Με τον αριθμό 6 στο 13033 για μικρή βόλτα κατοικίδιου, κοντά στην οικία.

athina__4_
athina__5_
monastiraki_main

Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και περίπτερα

Στις νέες ρυθμίσεις προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Πλέον, από σήμερα καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, συνεργεία αυτοκινήτων θα κλείνουν στις 20:30.

Το ωράριο επηρεάζει τόσο τα σούπερ μάρκετ όσο και τα μίνι μάρκετ. Όμως, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων διευκρίνισε ότι και οι δύο κατηγορίες καταστημάτων μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες delivery και μετά τις 20:30 και έως τη 01:00 τα μεσάνυχτα.

Καθ΄όλο το 24ωρο μπορούν να λειτουργήσουν τα περίπτερα.

Τι ισχύει με τα delivery και τα take away

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι η παράδοση κατ’ οίκον (delivery) επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ, μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία.

Επίσης, επιτρέπεται κι η παραλαβή από τα καταστήματα (take away), όχι αυτοτελώς, αλλά στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. Δηλαδή, η παραλαβή από το κατάστημα επιτρέπεται για όσους βρίσκονται νόμιμα και τηρώντας τις προϋποθέσεις στον δρόμο ή γι’ αυτούς που πραγματοποιούν μετάβαση από και προς την εργασία τους.

preveza
preveza1

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here