Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023
Αρχική Επικαιρότητα Επίδομα 800 ευρώ: Πως πρέπει να δηλωθούν οι αναστολές του Νοεμβρίου –...

Επίδομα 800 ευρώ: Πως πρέπει να δηλωθούν οι αναστολές του Νοεμβρίου – Πότε θα πληρωθεί

0
30

Οι αιτήσεις εργοδοτών και εργαζομένων θα γίνουν κατά τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, ενώ οι πληρωμές έχουν προγραμματιστεί μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

Πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι αναμένεται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης από αύριο 7 Νοεμβρίου -που θα ξεκινήσει η εφαρμογή του lockdown σε όλη τη χώρα- και στα λογιστήρια των επιχειρήσεων επικρατεί αλαλούμ.

Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης θα πρέπει να δουλεύουν σε επιχείρηση- εργοδότη που πλήττεται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και να έχουν προσληφθεί έως τις 4 Νοεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Αν τεθούν δηλαδή από τις 7 Νοεμβρίου έως και το τέλος του μήνα, θα λάβουν ποσό της τάξης των 640 ευρώ από το Δημόσιο, αναλογικά με τα 800 ευρώ για 30 ημέρες.

Όσο για την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου κατά την οποία εργάστηκαν, θα λάβουν από τον εργοδότη τους το αναλογικό ποσό με βάση τον μισθό τους.

Το ποσό των 800 ευρώ θα μπορούν να λάβουν οι εργαζόμενοι σε κλάδους που πλήττονταν ήδη από τον Οκτώβριο, όπως ο τουρισμός, ο επισιτισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές και η αναστολή τους θα συνεχιστεί και τον Νοέμβριο.

Αντίθετα, όσοι δηλωθούν σε αναστολή για τμήμα του Νοεμβρίου, θα λάβουν 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Για 4 εβδομάδες αναστολής (28 ημέρες) οι εργαζόμενοι θα λάβουν 746,5 ευρώ από το κράτος  και αναλογία μισθού από τον εργοδότη, για 15 ημέρες εντός Νοεμβρίου θα λάβουν 400 ευρώ, ενώ για 20 ημέρες θα εισπράξουν από το επίδομα 533,2 ευρώ.

To Δημόσιο θα καλύψει για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (αναλογικά) και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Όπως τόνισε ο , η εφάπαξ αυτή οικονομική ενίσχυση στους εργαζομένους είναι επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων.

Οι αιτήσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων θα γίνουν κατά τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, ενώ οι πληρωμές έχουν προγραμματιστεί μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες Οι επιχειρήσεις για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Πως δηλώνονται

Ο εργοδότης που επιθυμεί να θέσει σε αναστολή συμβάσεις εργασίας τους εργαζόμενους του πρέπει να υποβάλει την σχετική δήλωση «ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ Σ» στην ΕΡΓΑΝΗ και στο πεδίο «ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» να συμπληρώσει την ακριβή ημερομηνία.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν τις αιτήσεις τους στο supportemployees.services.gov.gr για να δηλώσουν ότι έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης, ώστε να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ και να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων των νέων μέτρων (αναστολή δόσεων, μείωση ενοικίου κλπ.)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here