Εορτολόγιο σήμερα: Ποιοι γιορτάζουν Δευτέρα 6 Μαΐου;

0
214

Σύμφωνα με το σήμερα, Δευτέρα 6 Μαΐου σε ποιους πρέπει να πούμε χρόνια πολλά;

Μην τους ξεχάσετε! Διαβάστε παρακάτω….

Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα *
Ιώβ, Ιωβία, Ιώβη *

Οσίου Σεραφείμ ασκήσαντος εν τω όρει Δομβούς, Προφήτου Ιώβ
Όσιος Σεραφείμ του εν τω όρει Δομβούς [Λεβαδείας] ασκήσαντος.

Ένα παλιό βιβλίο αναφέρει ‘… ο του Θεού άνθρωπος και πατήρ ημών Σεραφείμ, εγεννήθη εις μίαν χώραν όπου ευρίσκεται εις την επαρχίαν της Βοιωτίας, όπου είναι εις τα μέρη της Ελλάδος και ονομάζεται την σήμερον Ζέλιον.’ Δεν γράφει το πότε γεννήθηκε, μα έχει εξακριβωθεί ανάμεσα στα 1520-1525. Γεννήθηκε από ευσεβείς και ενάρετους γονείς, γι` αυτό και από μικρός ο όσιος, είχε μια κλίση στη μελέτη των Γραφών και την ασκητική ζωή.

Σε νεαρή ηλικία και παρά την πρόσκαιρη άρνηση των γονέων του, μετέβη στο Μονύδριο του Προφήτη Ηλία, στο όρος Κάρκαρα, όπου έκτισε ναό στο όνομα του Σωτήρος Χριστού και ασκήτευε εκεί. Γρήγορα η φήμη του έγινε γνωστή και άρχισε να έχει συχνές επισκέψεις από πιστούς, οι οποίοι κατέφευγαν στον όσιο για να τους συμβουλεύσει και να τους βοηθήσει.

Στη συνέχεια πήγε στο Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στο Σαγμάτιο όρος, μεταξύ Βοιωτίας και Εύβοιας. Εκεί γρήγορα έλαμψε ως πνευματικός αστέρας πρώτου μεγέθους και ο ηγούμενος τον έκανε μοναχό δίδοντάς του το όνομα Σεραφείμ.

Αργότερα αφού χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος έφτασε στα δυτικά του Ελικώνα, στην τοποθεσία Δομπού, όπου έκτισε ναό του Σωτήρος , μερικά κελιά και κάλεσε κοντά του μερικούς μοναχούς.

Εκεί ασκήτευσε επί δέκα έτη, διδάσκοντας τους άλλους μοναχούς τα σωτήρια διδάγματα της μοναχικής ζωής. Εκοιμήθη οσιακά το 1602, αφού προείδε την κοίμηση του και κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων.

Η μνήμη του γιορτάζεται στις 6 Μαϊου.

youweekly

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here