Της Ελένης Βαλαβάνη
Η απομόνωση έχει και τα θετικά της. Είναι ευκαιρία να καθαρίσουμε σχολαστικά το σπίτι μας, όχι μόνο λόγω του κορωνοϊού, αλλά και για να διώξουμε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες που βρίσκονται χωρίς να τους έχουμε καλέσει στο σπίτι μας.
Το χλώριο είναι ένα δυνατό καθαριστικό και απολυμαντικό, αλλά η χρήση του πρέπει να γίνεται με φειδώ διότι “διώχνει” και μικρόβια που μας προστατεύουν. Ακόμα και εδώ η φύση έχει προβλέψει να δημιουργήσει καλούς και κακούς επισκέπτες.
Που κρύβονται λοιπόν όλοι αυτοί και πώς μπορούμε να τους ξεφορτωθούμε;
Ο καναπές που οι περισσότεροι από εμάς περνάμε αρκετές ώρες και ακουμπάμε τα πόδια μας στα διακοσμητικά μαξιλάρια, στηρίζουμε το κεφάλι μας, αποτελούν πόλο έλξης σκόνης μικροβίων, ακάρεων, βακτηρίων και νεκρών δερματικών κυττάρων.
Οι καλύτερες βέβαια είναι τα τηλεκοντρόλ που έχουμε στο σπίτι μας καθώς επίσης και το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή μας.
Ο καθαρισμός και η απολύμανση όλων των άνω γίνεται απλά με την χρήση μαγειρικής σόδας και ξυδιού. Σε αναλογία 1 κουταλιά μαγειρική σόδα και το υπόλοιπο λευκό ξύδι σε ένα μπουκαλάκι 500 ml, φτιάχνουμε ένα μείγμα και με ένα πανί καθαρίζουμε χωρίς ξέβγαλμα όλες αυτές τις επιφάνειες. Μη ξεχνάμε ότι το ξύδι είναι απολυμαντικό και πιο υγιεινό από τη χλωρίνη για τις ευπαθείς ομάδες.
Άλλα σημεία που αποτελούν καλές κρυψώνες και ερχόμαστε συχνά σε επαφή, είναι τα πόμολα και οι διακόπτες του σπιτιού μας. Πρέπει να τα περνάμε συχνά με αντισηπτικά μαντηλάκια η με ένα πανί με ξύδι.
Ο πάγκος εργασίας, επίσης, καθαρίζεται με ξύδι και σόδα (είναι το ίδιο αποτελεσματικό και απολυμαντικό).
Σόδα μπορείτε να βάλετε στο πλυντήριο και να το βάλετε σε λειτουργία χωρίς ρούχα, μια και είναι πολύ καλό για την μούχλα που μαζεύει ο κάδος.
Επιπλέον στο στρώμα και κυρίως στα μαξιλάρια μας, υπάρχουν τουλάχιστον 1.500 με 3.000 ακάρεα σε ένα γραμμάριο σκόνης.
Μπορούμε να απολυμάνουμε το στρώμα μας χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα. Ρίχνουμε την σόδα σε όλο το στρώμα και μετά από 3 ώρες την καθαρίσουμε με την σκούπα.
Το στρώμα, πολλές νοικοκυρές, το καθαρίζουν με ηλεκτρική σκούπα αλλά αυτό είναι λάθος, διότι αυτός ο καθαρισμός είναι μόνο επιφανειακός, δεν εισχωρεί τόσο όσο ο βιολογικός καθαρισμός, που θα αφαιρέσει όλους τους μικροοργανισμούς μέχρι 50 εκατοστά.
Δεν ξεχνάμε να γυρίζουμε το στρώμα συχνά και να το αλλάζουμε κάθε 7-8 χρόνια.
Μια άλλη καλή κρυψώνα είναι το ψυγείο μας. Θα πρέπει να το καθαρίζουμε συχνά με ξύδι και να πλένουμε σχολαστικά τα λαχανικά μας με σόδα. Αν θέλουμε να μυρίζει ωραία το ψυγείο μας μετά από τον καθαρισμό τοποθετούμε ένα μικρό φλιτζάνι με καφέ.
Σημαντικό είναι τα φρούτα και τα λαχανικά να τα καθαρίζουμε, με σόδα και φρεσκοκομμένο λεμόνι, για την αποφυγή φυτοφαρμάκων.
Ο χώρος της τουαλέτας γνωρίζουμε όλοι ότι πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά και να αερίζεται επαρκώς. Καλό είναι λοιπόν να αφήνουμε το παράθυρο ανοιχτό ή την πόρτα έχοντας πάντα στο νου μας ότι το καπάκι της τουαλέτας θα είναι πάντα κλειστό. Είναι σημαντικό να φεύγουν οι υδρατμοί οι οποίοι δημιουργούν μούχλα.
Και βέβαια δεν ξεχνάμε να βγάζουμε τα παπούτσια μας έξω από την εξώπορτά μας για να μην μεταφέρουμε όλα αυτά που έχουμε πατήσει μέσα στο σπίτι μας.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, για οποιαδήποτε απορία η συμβουλή στα τηλέφωνα 210 7669741 – 6970292624
Η Ελένη Βαλαβάνη, είναι ιδιοκτήτρια της εταιρίας βιολογικών και γενικών καθαρισμών Helen's Clean