Δωρεάν μαστογραφία και τεστ ΠΑΠ στις γυναίκες του Δήμου Ζωγράφου

Ο Δήμος Ζωγράφου εξασφάλισε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλον το γυναικείο πληθυσμό της πόλης μέσα από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα «Η Ελλάδα Κατά του Καρκίνου», που υλοποιεί το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, υπό την αιγίδα της και έχει ως στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση των κακοηθών όγκων μαστού και τραχήλου της μήτρας.

Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020,  υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ζωγράφου και του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας. Το μνημόνιο υπέγραψε ο Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας, ενώ το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας εκπροσώπησαν ο Διοικητικός Διευθυντής Αναστάσιος Μυρίλλας και ο Επιστημονικός Διευθυντής Άγγελος Χρονάς.

Στην τελετή παρέστη και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών και Παιδικών Σταθμών του Δήμου Ζωγράφου, Ρένα Χαλκιαδάκη, αρμόδια για την εφαρμογή του προγράμματος.

«Είμαι πολύ ευτυχής για τη σημαντική αυτή συνεργασία, εύχομαι να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τον καρκίνο στις γυναίκες», δήλωσε ο Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας για όλες τις γυναίκες που κατοικούν στο Δήμο Ζωγράφου και τις εργαζόμενες στο Δήμο και περιλαμβάνει :

  • Πραγματοποίηση ψηφιακής μαστογραφίας (δύο λήψεις για κάθε μαστό) στη σταθερή μονάδα τού  Ελληνικού Ιδρύματος  Ογκολογίας με εξασφάλιση μαστογραφίας υψηλού ποιοτικού επιπέδου.
  • Παρακολούθηση (follow-up) όλων των γυναικών που παραπέμπονται για συμπληρωματικές εξετάσεις ή θεραπεία.
  • Καταχώρηση των αποτελεσμάτων και ταχυδρομική αποστολή ατομικών απαντήσεων, σε γυναίκες με φυσιολογικά αποτελέσματα και
  • Περαιτέρω διερεύνηση με κλινική εξέταση και συμπληρωματικές εξετάσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο, στη σταθερή μονάδα τού Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας (συμπληρωματικές μαστογραφικές λήψεις, υπερηχογράφημα, ειδικές μαστογραφικές λήψεις εντοπιστική και μεγεθυντική, βιοψία δια λεπτής βελόνης (FNA), κυτταρολογική κλπ.)
  • Λήψη κολποτραχηλικού επιχρίσματος για την εξέταση κατά Παπανικολάου στη σταθερή μονάδα τού Ελληνικού Ιδρύματος  Ογκολογίας Μέρος τού δείγματος αποστέλλεται στο Διαγνωστικό και Ερευνητικό κέντρο τού Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου για τη διενέργεια του HPV-DNA test
  • Διάγνωση των εξετάσεων στο κυτταρολογικό εργαστήριο του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας.
  • Καταχώρηση των αποτελεσμάτων και ταχυδρομική αποστολή ατομικών απαντήσεων  σε γυναίκες με φυσιολογικά αποτελέσματα και καλοήθεις παθήσεις (κολπίτιδες, τραχηλίτιδες, μυκητιάσεις) και
  • Περαιτέρω διερεύνηση και συμπληρωματικές εξετάσεις στις γυναίκες με προσβολή από τον ιό των κονδυλωμάτων (HPV), προκαρκινικές βλάβες και καρκίνο.
  • Παρακολούθηση (follow-up) των γυναικών με σοβαρό πρόβλημα.

Έτσι, από σήμερα κιόλας, οι ενδιαφερόμενες, μπορούν να επικοινωνούν, τις  εργάσιμες ημέρες και ώρες (9:0 έως 15:00) στα τηλέφωνα: 210 3620831 – 210 3620832  προκειμένου να ορίσουν ραντεβού για να εξεταστούν.

Οι παρεχόμενες εξετάσεις ξεκινούν στις 26/10/2020 και θα πραγματοποιούνται στον χώρο του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας, επί της οδού Βαλτετσίου 11 και Ιπποκράτους στην Αθήνα.

Οι εξετάσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ για όλες τις γυναίκες που κατοικούν στο Δήμο Ζωγράφου.

Τη χορηγία για τη διεξαγωγή του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου ανέλαβε το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο προληπτικός έλεγχος είναι η καλύτερη θεραπεία του καρκίνου, αφού η έγκαιρη διάγνωση, στα πρώτα στάδια της ασθένειας , κάνει δυνατή την αποτελεσματική θεραπεία, σώζοντας ζωές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here