Χρηματοδότηση του Δήμου Βύρωνα για τα αδέσποτα, από το πρόγραμμα Φιλόδημος

Εγκρίθηκε η αίτηση χρηματοδότησης που είχε υποβάλει ο Δήμος Βύρωνα στο πρόγραμμα Φιλόδημος, ύψους 36.600 ευρώ, που αφορά αποκλειστικά προμήθεια εξοπλισμού και στειρώσεις αδέσποτων ζώων. Μάλιστα ο Βύρωνας είναι ένας από τους πρώτους δήμους της χώρας, που εξασφάλισαν τα συγκεκριμένα κονδύλια.

Αυτή είναι η πρώτη χρηματοδότηση από την Πολιτεία -εδώ και τρία χρόνια- και προφανώς δεν επαρκεί παρά μόνο για ένα μικρό μέρος των αναγκαίων δαπανών. Ο Δήμος Βύρωνα υλοποιεί επιχειρησιακό πρόγραμμα, που για το 2022 ανέρχεται σε 91.200 ευρώ από δικούς του πόρους και μαζί με την χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» το συνολικό ποσό θα ανέλθει, σε 128.000 ευρώ.

Απολογισμός δράσεων 

Ο Δήμος Βύρωνα, καταβάλλει – καθημερινά- μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να  ανταποκριθεί στις ανάγκες των αδέσποτων ζώων αλλά και των ζωόφιλων δημοτών, υλοποιώντας  πλήθος δράσεων όπως: περίθαλψη, στειρώσεις, σίτιση, προώθησης υιοθεσιών και αναδοχών, ενημέρωσης -ευαισθητοποίησης των πολιτών κλπ. Πιο συγκεκριμένα το τρέχον  χρόνο :

·         Στειρώθηκαν περισσότερα από 400 ζώα

·         Όλα τα περιστατικά που χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη αντιμετωπίστηκαν

·         40 ζώα (21 σκύλοι και 19 γάτες) υιοθετήθηκαν μέσω του τμήματος αστικής πανίδας

·         13 ζώα που ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες στειρώθηκαν, εμβολιάστηκαν και αποπαρασιτώθηκαν, δωρεάν

·         32 νεκρά ζώα οδηγήθηκαν σε αποτέφρωση, επίσης δωρεάν

·         Υπήρξε μέριμνα και φροντίδα για περισσότερα από 80 νεογέννητα γατάκια που εγκαταλείφθηκαν στο δρόμο

·         Συνολικά υπάρχουν 78 ζώα σε φιλοξενία σε 70  αναδόχους (23 σκύλους και 55 γάτες)

·         Έγιναν σεμινάρια εκπαίδευσης ενηλίκων (Walk me out) και μαθήματα σε σχολεία

·         Δημιουργήθηκε ειδική ενότητα για τα αδέσποτα στην ιστοσελίδα του Δήμου και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

·         Δημιουργήθηκαν βίντεο και αφίσες με φιλοζωικό περιεχόμενο

·         Τοποθετήθηκαν 52 ταΐστρες για τα αδέσποτα σε διάφορα σημεία του Βύρωνα και συνεχίζεται η προσπάθεια για να τοποθετηθούν ακόμα περισσότερες.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι τόσο το θεσμικό πλαίσιο, όσο και οι πόροι και τα μέσα που διαθέτουν οι Δήμοι, είναι εντελώς ανεπαρκή σε σχέση με τις πραγματικές τους ανάγκες. Για να μπορέσουν να επιτελέσουν το ρόλο που τους έχει ανατεθεί για τα αδέσποτα ζώα, χρειάζονται μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, ίδρυση και λειτουργία δημοτικών κτηνιατρείων, υποχρεωτικές στειρώσεις, αστυνόμευση για την κακοποίηση και εγκατάλειψη των ζώων.

Όσοι και όσες επιθυμούν να ενημερωθούν για τις δράσεις του Δήμου, να φιλοξενήσουν ή να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο ζώο, μπορούν να επισκεφθούν τη σελίδα του Δήμου Βύρωνα  https://www.dimosbyrona.gr/astiki-panida

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here