Αποφυλακίζονται μέλη της «17 Νοέμβρη» με τον νέο Ποινικό Κώδικα

0
237

Ανοίγουν οι πόρτες του Κορυδαλλού για Γιωτόπουλο, Τζωρτζάτο, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό

Δικαίωμα να υποβάλλουν από αύριο (02/07) το πρωί αιτήματα αποφυλάκισης υπό όρους έχουν όλα τα μέλη της 17 Νοέμβρη που βρίσκονται στη φυλακή, μεταξύ των οποίων και ο καταδικασθείς ως αρχηγός της τρομοκρατικής οργανωτικής Αλέξανδρος Γιωτόπουλος που εκτίει ποινή 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.


Με το νέο Ποινικό Κώδικα που ισχύει από σήμερα, 1η Ιουλίου, μπορούν επίσης να απολυθούν από τις φυλακές και να μείνουν σπίτι τους με βραχιολάκι οι πολυισοβίτες της 17Ν Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός καθώς και ο Βασίλης Τζωρτζάτος αρκεί να έχουν εκτίσει ήδη 17 χρόνια στη φυλακή.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας που κρατείται στις αγροτικές φυλακές του Βόλου θα μπορεί να υποβάλλει αίτημα για αποφυλάκιση στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Δικαστές και εισαγγελείς υποστηρίζουν πως το άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα δεν εξαιρεί τους καταδικασμένους για τρομοκρατία πολυισοβίτες από την απόλυση με όρους, ούτε τους εξαιρεί από την κράτηση στο σπίτι με βραχιολάκι κάτι που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έχει καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, ο Κουφοντίνας 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Χριστόδουλος Ξηρός 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Σάββας Ξηρός, 5 φορές ισόβια και 25 χρόνια και ο Βασίλειος Τζωρτζάτος 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια.

Οι επίμαχες ευνοϊκές διατάξεις για τους καταδικασμένους για τρομοκρατία ισχύουν έστω κι αν αλλάξουν από την επόμενη κυβέρνηση. Κι αυτό διότι οι εν λόγω διατάξεις είναι ουσιαστικού ποινικού δικαίου και υπερισχύουν ως ευνοϊκότερες έστω κι αν αλλάξουν μελλοντικά και γίνουν αυστηρότερες.

Σύμφωνα με δικαστές και εισαγγελείς η νέα κυβέρνηση για να μπορέσει να περιορίσει τις διατάξεις αυτές, πρέπει να ψηφίσει σειρά ρυθμίσεων με δικονομικές προϋποθέσεις που θα εμποδίζουν στην πράξη καταδικασμένους για τρομοκρατία να βγουν από τη φυλακή.

newsbomb

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here