2 Νοεμβρίου1982: Εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα ο δακτύλιος

periagogis2

Σαν σήμερα, στις 2 Νοεμβρίου 1982 εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην πόλη της Αθήνας ο δακτύλιος.

Ένα μέτρο το οποίο είχε θεσπιστεί εκτάκτως τον Ιούλιο του 1979 ως επείγον, αλλά προσωρινό μέτρο για την εξοικονόμηση καυσίμων, λόγω της παγκόσμιας πετρελαϊκής κρίσης εκείνη την εποχή.

Τελικά καθιερώθηκε μόνιμα τον Νοέμβριο του 1982 από την τότε κυβέρνηση και παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα.

Το συγκεκριμένο μέτρο έχει σκοπό την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού φόρτου στο και κατά συνέπεια και τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τα αέρια ρύπων κατά τη λειτουργία των οχημάτων.

Τις ζυγές ημερομηνίες κυοφορούσαν τα αυτοκίνητα, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε ζυγό αριθμό, δηλαδή 0, 2, 4, 6 και 8, ενώ τις μονές ημερομηνίες επιτρεπόταν η κυκλοφορία των οχημάτων που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε μονό αριθμό, δηλαδή 1, 3, 5, 7 και 9.

Οσο για τις ώρες που ισχύει ο δακτύλιος: Ορίζονται για τις ημέρες Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00 έως 20.00 και για την Παρασκευή από 07.00 έως 15.00. Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του δακτυλίου δεν ισχύουν μέτρα και περιορισμοί.

Στο περικλείεται από τον δακτύλιο που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί:

Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ.
Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας.

Τα όρια του μικρού δακτυλίου σημειώνονται με ειδικές πινακίδες με την ένδειξη «Δ» σε κίτρινο φόντο, οι οποίες βρίσκονται σε κάθε εισερχόμενο δρόμο στο δακτύλιο.

Το μέτρο συνήθως ξεκινά να εφαρμόζεται κατά τους μήνες Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, ενώ διακόπτεται κατά το μήνα Ιούλιο του επόμενου έτους. Από εκεί και πέρα δεν εφαρμόζεται τα Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here